ST-Koneistus investoi 600.000 euroa uuteen automatisoituun lohkojen pesu- ja kuivauslinjastoon

ST-Koneistus investoi 600.000 euroa uuteen automatisoituun lohkojen pesu- ja kuivauslinjastoon
Uudessa automatisoidussa pesu- ja kuivauslinjassa hydrauliikkalohkot kulkevat koreissa läpi kaksi ultraäänipesua, kolme huuhtelua sekä alipainekuivauksen.
Uutinen
 | 11.01.2023

ST-Koneistus on tilannut uuden automatisoidun hydrauliikkalohkojen pesu- ja kuivauslinjan, joka parantaa valmistettavien tuotteiden puhtaustasoa sekä tehostaa jälkikäsittelyn läpimenoaikaa.

ST-Koneistus on käsitellyt kaikki valmistamansa hydrauliikkalohkot lämpöenergiaa hyödyntävällä Kennametal TEM-P350 jäysteenpoistokoneella jo vuodesta 2008 lähtien. Käsittely on tärkeä, sillä se poistaa koneistustyössä syntyvän metallijäysteen tehokkaasti valmiista tuotteista. Prosessissa kuitenkin syntyy rautaoksidia, minkä vuoksi lohkot pestään käsittelyn jälkeen.

Uudessa pesu- ja kuivauslinjastossa tuotteet pestään kahteen kertaan, huuhtelua on tehostettu kolmannella huuhtelualtaalla. Palvelurobotti puolestaan hoitaa siirtelyn eri työvaiheiden välillä.

– Nykyisellä huuhtelumäärällä tuotteet pitää kuivata heti, jotta niihin ei jää pesuainejäämien aiheuttamia laikkuja. Tästä syystä emme ole voineet pestä tuotteita esimerkiksi ruokatuntien ja kahvitaukojen aikana. Tuotteet myös alkavat ruostua, jos ne jäävät märkinä koriin ilman kuivausta, ST-Koneistuksen toimitusjohtaja Jarkko Selin kertoo.

Tulevaisuudessa myös kuivaus hoidetaan osana automatisoitua linjastoa. Uusi kuivauskammio haihduttaa veden hydrauliikkalohkojen pinnalta tehokkaasti alipaineen avulla, joka alentaa veden kiehumispistettä. Tästä syystä noin 60°C olevat tuotteet kuivuvat kammiossa hetkessä.

Uuden linjan myötä myös työergonomia parantuu huomattavasti. Aiemmin työntekijöiden on pitänyt puhaltaa tuotteet paineilmalla puhtaaksi ja siirtää ne sen jälkeen useamman metrin päähän pesuun. Jatkossa tuotteet voi nostaa suoraan jäysteenpoistokoneesta pesu- ja kuivauslinjalle, eikä prosessiin tarvitse puuttua sen jälkeen.

Linjan suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa tamperelainen teollisuusautomaatioyritys JTA Connection Oy. Pesu- ja kuivauslaitteiston toimittaa porilainen T Control Oy. Linjan toimitus ajoittuu keväälle 2023.

ST-Koneistus Oy on Suomen suurin vaativiin erikoissarjoihin erikoistunut hydrauliikkalohko- ja komponenttivalmistaja. Jo yli 50 vuoden ajan tehtävämme on ollut auttaa hydrauliikkayrityksiä sekä kone- ja laiterakennusteollisuutta niiden laadukkaiden lopputuotteiden valmistuksessa. Vuosikymmenten aikana hydrauliikkatuotteitamme on toimitettu kymmeniin eri maihin ympäri maailman.