ST-Koneistus ravistelee perinteistä konepajaimagoa – ”Työ on hektistä ja jatkuvaa ongelmanratkaisua”

ST-Koneistus ravistelee perinteistä konepajaimagoa – ”Työ on hektistä ja jatkuvaa ongelmanratkaisua”
Uutinen
 | 14.08.2016

Metalliliitto peräänkuulutti 24.5. Tampere-talossa pitämässään liittokokouksessa alan koulutuksen vetovoiman lisäämistä. Ylöjärveläinen hydrauliikkalohkotoimittaja ST-Koneistus ravistelee perinteistä konepajaimagoa.

Perheyrityksen nuori omistajapolvi jakaa isolla kädellä vastuuta tuotantoon, panostaa omaan suunnitteluun ja investoi eurooppalaisittainkin ainutlaatuiseen konekantaan.

– Jos kuvitellaan, että tuotantotyö on sitä, että istutaan työstökoneen vieressä ja painetaan nappia, ei voisi olla enempi väärässä. Työ on hektistä ja jatkuvaa ongelmanratkaisua. Meillä koneistajat tekevät työstöohjelmatkin itse, ja johto on koko ajan kärryillä, mitä tuotannossa tapahtuu, ST-Koneistuksen toisen polven yrittäjä Tommi Peltonen toteaa.

 

Asiakkaille pitää pystyä tuottamaan uudenlaista lisäarvoa

ST-Koneistuksella oma suunnittelija mahdollistaa sen, ettei asiakkaan tarvitse tyytyä vakioratkaisuihin, vaan heille pystytään valmistamaan myös konekohtaisesti räätälöityjä komponentteja. Protosolulla pienet sarjat ja jopa yksittäiset kappaleet, pysytään ajamaan nopeasti ja tehokkaasti muun tuotannon rinnalla.

– Asiakkaille pitää tuottaa uudenlaista lisäarvoa. Jotain sellaista, mihin halpatuotanto ei pysty. Jos lohkosta esimerkiksi puuttuu jokin toiminto, voimme helposti lisätä sen täällä. Asiakas voi myös ulkoistaa koko hydrauliikkakomponenttien tai -järjestelmän suunnittelun meille ja keskittyä itse laajempiin kokonaisuuksiin, Peltonen kertoo.

Suurin lisäarvo syntyy, kun haasteiden kimppuun käydään rinta rinnan asiakkaan kanssa. Yhteistyön merkitys korostuu etenkin silloin, kun asiakas on kehittämässä kokonaan uutta tuotetta tai haluaa merkittävästi parantaa nykyistä.

– Asiakas tuntee omat lopputuotteensa parhaiten ja me sen, miten lohkot ja komponentit on helpoin ja järkevin valmistaa. Kustannussäästöjä saadaan sillä, että kaikki toiminnot suunnittelusta kokoonpanoon ovat samojen seinien sisällä, Peltonen sanoo.

 

Ei riitä, että teoria on opiskeltu

Alaa harkitseville Peltonen vinkkaa, että työssä tarvitaan paitsi ennakointikykyä ja tarkkuutta, myös hyviä ihmissuhdetaitoja ja lehmän hermoja. Jotta alalle saadaan oikeaa osaamista, koulujen ja yritysten välisellä yhteistyöllä on yhä suurempi rooli.

– Ei riitä, että teoria on opiskeltu. Pitää uskaltaa astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja kyettävä ajattelemaan out of the box. Alalla pärjäävät ja etenevät hyvin ne, joilla sekä osaaminen että asenne ovat kunnossa, Peltonen kiteyttää.

Lisätietoja: Tommi Peltonen / p. 040 5947167 / tommi.peltonen@st-koneistus.fi


ST-Koneistus on Suomen suurin vaativiin erikoisarjoihin keskittynyt hydrauliikkalohko- ja komponenttitoimittaja. Vuonna 1970 perustetun yrityksen liikevaihto on 5,9 Meur (2015) ja se työllistää reilut 40 henkilöä. Tuotanto sijaitsee Yläjärvellä, minkä lisäksi yrityksellä on myyntikonttori Ruotsissa.