Laajensimme jälleen sorvikantaamme – Uudella Mazakilla syntyy yhä monimuotoisempia tuotteita

Laajensimme jälleen sorvikantaamme – Uudella Mazakilla syntyy yhä monimuotoisempia tuotteita
Uutinen
 | 25.03.2018

ST-Koneistus on investoinut viisiakseliseen Mazak Integrex i-200ST -monitoimisorviin sekä edistyneeseen robottisoluun.

Uusin sorvi on todellinen monitoimikone, jonka ansiosta kykenemme valmistamaan entistä monimuotoisempia tuotteita. Mazak Integrex i-200ST mahdollistaa muun muassa pyörähdyskappaleiden työstämisen viisiakselisesti.

Myös sorvin yhteyteen hankittu robottisolu poikkeaa tavanomaisesta. Sasbotics Oy:n räätälöimän ohjausjärjestelmän ansiosta, robotti löytää sorvattavan kappaleen lavalta sen mittojen perusteella ja osaa tarttua siihen. Tekeillä oleva työ voi pitää sisällään monia erilaisia kappaleita, eikä se tuota ongelmia.

Vastaavanlaisia Mazakeja löytyy ST-Koneistuksen repertuaarista jo ennestään kaksi kappaletta.

– Pystymme nyt jakamaan työkuormaa kolmen sorvin kesken, mikä tuo tuotantoon lisää joustoa. Samalla viisiakselisuus avaa uusia mahdollisuuksia pyörähdyskappaleiden valmistuksessa, ST-Koneistuksen myynnistä ja kehityksestä vastaava omistaja Tommi Peltonen kertoo.

Käytännössä viisiakselisuus mahdollistaa kappaleen koneistamisen useasta eri kulmasta samalla kiinnityskerralla.

Peltosen mukaan teollisuudessa hankinnat tapahtuvat monesti siten, että ensin syntyy selkeä tarve, ja siihen sitten reagoidaan investoimalla.

– Olisimme varmaankin pärjänneet jonkin aikaa kahden sorvin kanssa, mutta koneiden toimitusajat ovat venyneet talouden noususuhdanteen myötä melko pitkiksi, joten päätimme investoida ennakoivasti.

 

MazaCAM tehostaa sorvien käyttöä

Uuden sorvin myötä ajankohtaiseksi on noussut myös MazaCAM-järjestelmä, jonka ST-Koneistus hankki viime syksynä EMO-messuilla Saksan Hannoverissa.

Järjestelmän avulla ST-Koneistuksen Mazakeille voidaan tehdä työohjelmointeja samanaikaisesti, kun niitä käytetään.

– MazaCAM on ollut meillä nyt jonkin aikaa käytössä, ja kokemukset ovat olleet positiivisia, kun esimerkiksi sorvien joutoaika on saatu minimoitua, Peltonen kiteyttää.

 

Fanuc

Robottisoluun voi ladata neljä aihiolavaa kerrallaan. Lisäksi robotti kykenee käsittelemään aikaisempaa järeämpiä, jopa 200-kiloisia kappaleita.