Jorma ”Joppe” Väisänen siirtyy keväällä eläkkeelle ja jättää suuret saappaat seuraajansa täytettäväksi

Jorma ”Joppe” Väisänen siirtyy keväällä eläkkeelle ja jättää suuret saappaat seuraajansa täytettäväksi
ST-Koneistuksen projektimyynnistä vastaava Jorma Väisänen näkee hydrauliikkajärjestelmien myynnissä ja ristisanatehtävien täyttämisessä yhtäläisyyksiä. Molemmat vaativat kärsivällisyyttä sekä oivaltavaa mieltä.
Henkilöstö
 | 09.02.2023

ST-Koneistuksen projektimyynnin luottomies Jorma ”Joppe” Väisänen siirtyy huhtikuun lopussa eläkkeelle. Hänelle on ehtinyt kertyä kokemusta erilaisten hydrauliikkajärjestelmien myynnistä yhteensä yli 35 vuotta.

Uusi vuosi ja uudet kujeet. ST-Koneistuksen projektimyynnistä vastaava Jorma Väisänen kertoo laittaneensa talon myyntiin Pirkkalassa ja muuttavansa kesän koettaessa vaimon kanssa Lappiin Ylläkselle.

Paljastus ei yllätä, jos tuntee miehen harrastuksia, joihin lukeutuu muun muassa hiihtoa, laskettelua, pyöräilyä, mönkkäröintiä ja moottorikelkkailua. Hänellä on ollut myös pitkään mökki Kolarissa.

Ennen Jorman eläköitymistä ja Äkäslompoloon suuntaamista, ST-Koneistuksen tarkoitus on kuitenkin löytää uusi lahjakkuus jatkamaan hänen työtään. Täten päätimme esittää konkarille hieman projektimyyntiin liittyviä kysymyksiä.

Mitä ST-Koneistuksen projektimyyjä käytännössä tekee?

”Käytännössä tehtäviini kuuluu kaikki sellainen myynti, jossa yhdistetään useampia eri hydrauliikkakomponentteja toimiviksi kokonaisuuksiksi. Eli myyn pitkälti ratkaisuja, jotka myös kokoonpannaan ST-Koneistuksen toimesta – venttiileitä, venttiiliryhmiä, koneikkoja ja sen sellaista. 

Konkreettinen työni sisältää paljon erilaisten komponenttien, kuten sopivien venttiileiden metsästystä sekä kaavioiden ja lohkojen luonnostelua. Kun olen löytänyt komponentit ja varmistanut niiden saatavuuden, lasken tarjouksen asiakkaalle. Jos saamme tilauksen, siirryn tilaamaan komponentteja ja opastamaan suunnitteluamme lopullisten kaavioiden, lohko- ja layout -kuvien laatimisessa. 

Välillä komponentteja täytyy etsiä ympäri maailmaa, mutta paljon löytyy kyllä läheltäkin. Meillä on hyvät suhteet käytännössä kaikkiin kotimaisiin toimittajiin.”

Anna muutama esimerkki missä myymiäsi tuotteita käytetään?

”Esimerkiksi metsä- ja maatalouskoneet sekä maansiirto- ja kaivoskoneet sisältävät paljon eritasoisia hydrauliikkajärjestelmiä. Myös jätepuristimet ja erilaiset pienemmät työlaitteet kuten klapikoneet sekä työkoneiden apulaitteet hyödyntävät hydrauliikkaa. 

Yleisesti voisi todeta, että potentiaalisia asiakkaitani ovat kaikki erilaiset kone- ja laitevalmistajat, sillä niissä tarvitaan poikkeuksetta liikettä ja voimaa. 

Olen myös aiemmin työurani aikana suunnitellut ja myynyt paljon järjestelmiä paperikoneisiin sekä paperin jatkojalostuskoneisiin. Myös ST-Koneistus toimittaa koneikkoja ja venttiilistöjä paperikoneiden pituusleikkureihin.”

Millaisen projektin parissa työskentelet tällä hetkellä?

”Nyt parhaillaan on menossa tupla-teleskooppisylinteri, jonka myös suunnittelimme kyseiselle asiakkaalle. Siinä on kaksi nostavaa sylinteriä, jotka ovat kytketty samaan lohkoon. Se siis on käytännössä nostin. Lisäksi työstän purkainhydrauliikkaa kahteen lietesiiloon Tampereen uuden jätevesipuhdistamon yhteyteen.”

Mitä osaamista ST-Koneistuksen projektimyyjällä tulee mielestäsi olla?

”Pitää osata hydrauliikan perusteet, eli osata lukea ja laatia hydrauliikkakaavioita. Lisäksi on tärkeää kyetä hahmottamaan miten eri hydrauliikkakomponentit toimivat ja missä niitä voi hyödyntää.”

Entä millaisista ominaisuuksista on mielestäsi hyötyä työtehtävässä?

”Työ vaatii tietynlaista asiakaspalvelualttiutta ja ymmärrystä asiakkaan haluaman laitteen toiminnasta. Harvoin asiakas välttämättä tietää miten tilattava hydrauliikkajärjestelmä kannattaisi tasan tarkkaan tehdä. Hän vain tietää sen, mitä järjestelmällä halutaan saada aikaan. 

Meidän tehtävämme on viime kädessä varmistaa, että asiakas saa ratkaisun, joka palvelee heidän tarpeitaan parhaalla mahdollisella tavalla ja täyttää hydrauliikan turvallisuusvaatimukset. 

On siis tärkeää, että osaa kuunnella asiakkaan toiveita ja myös ymmärtää niitä. Asiakasta on kyettävä opastamaan oikeanlaisen järjestelmän toteuttamiseen, ja eritoten oltava valmis palvelemaan kärsivällisesti loppuun asti.”

Mistä pidät eniten työssäsi?

”Työ on monipuolista ja sen sisältöön voi itse vaikuttaa. Lisäksi pidän hyvän asiakaspalvelukokemuksen tuottamisesta. Harrastan jonkin verran ristisanatehtäviä ja niiden tekeminen on verrattavissa ST-Koneistuksen asiakkaiden ongelmien ratkaisemiseen. Molemmissa tapauksissa ongelmaa täytyy lähteä ratkaisemaan kärsivällisesti pala kerrallaan. Se on palkitsevaa, kun saa jonkin oivalluksen, jonka myötä pystyy auttamaan asiakasta.”

Kuinka olet viihtynyt ST-Koneistuksella?

”Olen viihtynyt erittäin hyvin! Täällä on hyvä työilmapiiri ja omistaja pitää hyvää huolta työntekijöistään. Tämä on tällainen pitkän linjan perheyritys. Omistajan näkee päivittäin ja hän osallistuu, neuvoo ja tarvittaessa selvittää, jos kysymyksiä herää. Voin vain suositella.”

ST-Koneistus on Suomen suurin vaativiin erikoisarjoihin erikoistunut hydrauliikkalohko- ja komponenttitoimittaja. Valmistamme monimutkaisia komponentteja suurella kapasiteetilla alan nykyaikaisinta konekantaa hyödyntäen.

Toimipaikkamme on Ylöjärvellä Pirkanmaalla, missä yrityksemme palveluksessa työskentelee 60 työntekijää. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 11 miljoonan euroa, josta 40 % muodostui viennistä.